logo Naslovna
naslov
Dobrodošli na portal Besplatna politika!
: BP - : 18.1.2019.

Dobrodošlica na portal


Portal Besplatna politika preuzeo je naziv istoimenog autorskog bloga Ivice Relkovića, pokrenutog prvenstveno radi praćenja lokalnih izbora 2017. godine. No, otvarale su se i neke druge političke i društvene teme koje su nadilazile samu logiku bloga. Stoga nakon godinu dana odmaka kreće portal Besplatna politika (u međuvremenu kao nakladnik registrirana je istoimena udruga) čime se osigurava znatno širi izbor tema negoli je to bilo moguće u formi bloga. Ipak, kao i blog, portal neće težiti dnevnopolitičkom praćenju tema u formi svakodnevnih vijesti, nego široj i kompleksnijom obradi tematskih cijelina kao takvih.    

 

Primjer će biti prva tema: Institucija Predsjednika Republike Hrvatske. Nakon početnih autorskih članaka Ivice Relkovića koji će navedenu temu otvoriti s više strana, objavit ćemo poziv na raspravu o toj temi raznim zainteresiranim autorima, stručnjacima ustavnopravnih područja, pravnicima, politolozima, ekonomistima, novinarima-kolumnistima koji posebno prate političke teme, čitateljima...

 

Cilj portala nije da u kratko vrijeme otvara i gomila brojne teme, nego da ih otvara i produbljuje u raspravama u određenim valovima kako se one inače javljaju u javnom prostoru. Cilj je svaku temu obraditi temeljitije negoli ona prođe kroz brzi dnevni medijski ritam  te je na neki način "memorirati" i ciklički nadograđivati kako bi bila na korist svima u javnom prostoru koji će joj se vraćati kad ponovo izbije u prvi plan javnog interesa. Na kraju cilj je da hrvatska javnost u svim ključnim temama dolazi i do vizija određenih mogućih rješenja.

 

Stoga je interes Besplatne politike da se teme pokrenute na portalu što kvalitetnije rasprave i izvan stranica portala.

 

Mogućnost relativno jednostavnog i komunikacijski nezahtjevnog preuzimanja određenih analiza i raznih drugih sadržaja s portala Besplatna politika bit će, uz poštivanje autorstva, omogućeno svima koji na relevantan način prate i obrađuju iste teme u javnom prostoru.

 

Politika portala je izrazita dijaloška otvorenost prema svim drugim subjektima koji javnost čine bogatijom i informiranijom.