logo Naslovna
naslov
PREOKRET
: Ivica Relković, Ivan Tomljenović - : 20.12.2019.

Sučeljavanje je presudilo


 

Uoči samih izbora imamo posljednje tri ankete. HRejting je obuhvatio vrijeme prije samog sučeljavanja na HRT-u, 17. prosinca, a druge su dvije (RTL i Nova TV) obuhvatile i samo sučeljavanje te dijelom i reakcije na sučeljavanje...

 

 

Tablica HRejtinga koju smo već imali samo nam je sada podsjetnik na dane prije sučeljavanja. RTL-ovo istraživanje pokazuje blagi rast i Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića te nešto veći pad Miroslava Škore. U tom slučaju dva se vodeća kandidata udaljavaju od trećeg, pa su i scenariji izjednačavanja Milanovića i Škore sve manje vjerojatni, iako "mali" kandidati još nisu uhvatili potencijalni zamah rasta. Mislav Kolakušić pak ulazi u novi strmoglavi pad.

 

 

Istraživanje Nove TV (ISPOS), koje je zahvatilo isključivo postdebatni period, pokazuje veliku promjenu i potpuno novo miješanje karata. Iako sada već "mali" kandidati značajnije rastu (zasad Juričan i Orešković), to nije moglo naštetiti Zoranu Milanoviću jer se i ovdje potvrđuje značajan pad Mislava Kolakušića. No, što je ključno za Milanovića – dramatično je pao Miroslav Škoro, pa čak i Kolinda Grabar-Kitarović. Milanović je ostao na svojem rejtingu, ali je zbog njezina pada čak i izbio na prvo mjesto. No, baš zato što Milanović nije rastao, sa zaključcima treba pričekati, jer su glasovi Kolinde Grabar-Kitarović i Miroslava Škore pobjegli u neodlučne kojih je sada čak 13,6! Takav se efekt trenutačnog preokreta još nije dogodio u našim kampanjama.

 

To pokazuje potpunu zbunjenost desnog biračkog tijela nakon sučeljavanja i posebno Škorina demotivacijskog efekta. U takvom slučaju teško je očekivati Škorin oporavak, pa i prema ovoj anketi otpada potencijalno izjednačavanje s Milanovićem (iako ovaj stoji na 24%, što bi itekako bilo "blizu" da je Škoro zadržao svojih 21%). Iako još očekujemo rast Darija Juričana, pa i Dalije Orešković, zbog Škorina pada to se neće odraziti na udaljenost između njega i Milanovića. A Milanović će dobiti psihološku prednost za drugi krug iako se može očekivati blagi povratak glasova Kolindi Grabar-Kitarović iz privremenog zbunjujućeg bijega u neodlučne. Iz tako velikog bazena neodlučnih vjerojatno će se namiriti i neki "mali" kandidati s po 1-2%, pa će Zoran Milanović "preživjeti" sada već oslabljeni "napad s lijeva".