logo Naslovna
naslov
MALI KANDIDATI ZA VELIKI UPITNIK
: Ivica Relković, Ivan Tomljenović - : 20.12.2019.

Zašto je pobjeda ljevice u sučeljavanju Milanovićev problem!?


 

Na sučeljavanju predsjedničkih kandidata koje je u utorak 17. prosinca organizirao HRT, Milanović se držao odlično, ali nisu mu pomogli njemu najbliži kandidati, nego možda samo Škoro. Da je Škoro bio samo solidan (kao što nije) i da su Grabar-Kitarović i Zoran Milanović bili kakvi su bili (solidni i staloženi), Zoran Milanović bi vjerojatno drugi krug gledao iz nekog alpskog skijališta. Problem je u tome što su svojih "pet minuta" prema ocjeni medija, novinara i javnosti (ankete), najbolje odradili "mali kandidati" od centra prema lijevo...

 

 

Odmah nakon objave anketa o mogućoj izjednačenosti tri od jedanaest predsjedničkih kandidata, analizirali smo pozicije vodećih kandidata i njihove moguće taktike za završnicu kampanje. Naveli smo da se Miroslav Škoro sam pozicionirao "desnije" do Kolinde Grabar-Kitarović (iako bi mu pozicija "milimetar prema centru" bolje dogovarala) i da mu je sada samo preostala borba za prelijevanje njezinih glasova njemu do samog dana izbora. Upozorili smo da Milanović, iako se na prvi pogled čini da može biti miran, može ući u problem gubitka pokojeg postotka od malih kandidata. A upravo zbog toga, smatrali smo da je posljednji adut u rukama Kolinde Grabar-Kitarović pristanak na sučeljavanje isključivo svih kandidata zajedno (budući da ne može sama rasti, ali niti biti ugrožena od ostalih kandidata, osim Škore, odgovaralo joj je da se poveća vidljivost svih drugih na veliku štetu Zorana Milanovića i makar malu Miroslava Škore).

 

To da Kolindu Grabar-Kitarović napadnu i na tom napadu bildaju svoj rejting i Katarina Peović i Dalija Orešković i Mislav Kolakušić, pa i Dario Juričan, smatrali smo da uopće neće izazvati izravnu štetu njoj samoj (jer im se birački bazeni nimalo ne preklapaju), nego da će indirektnu štetu imati Zoran Milanović. Naravno, uz uvjet da Škoro nastavi svoj rast i da na samom sučeljavanju bude nezabrinuti, superiorni "promatrač" koji nikoga ne napada nego afirmativno preuzima glasove iz HDZ-ova bazena. Obrana Zorana Milanovića je trebala biti samo u tome da ne pomaže "ratu" na desnici i izjednačavanju drugih dvoje kandidata na rezultatu pola-pola.

 

Stožer Zorana Milanovića odmah je najavio promjenu i "nemiješanje" u "rat" na desnici. A Kolinda Grabar-Kitarović, nakon niza gafova i neobećavajućeg stanja za prihvaćanje sučeljavanja, iznenada ga je prihvatila u formatu "svih jedanaest". I sad smo u "danu poslije" sve dok se ne dogodi neki novi "reset" (ako za njega uopće više ima vremena). Tko je kako prošao na samom sučeljavanju i kakvo je sada stanje, odnosno kako su potencijalno sada raspodijeljeni svi glasovi (bez neodlučnih), pokušat ćemo predočiti u ovom članku.

 

U konačnici ne postoji više od 100% glasova koji se dijele među kandidatima, uključujući i nevažeće (osim u nekim režimima gdje je matematika politička disciplina), ma kolika bila izlaznost (iako ona bitno utječe na odnose snaga, ovisno i o tome na koju se stranu "nagne" povećana, a na koju smanjena zainteresiranost za izbore). Naravno da se glasovi ni svjetinazorski bliskih kandidata potpuno ne preklapaju, ali u nedostatku vlastitog izbora birači (koji imaju naviku izlaska na izbore) traže kandidata sebi najbliže opcije. Stoga ne stoji u potpunosti teza SDP-a da se između Katarine Peović i Zorana Milanovića te Darija Juričana i Zorana Milanovića glasovi (jednim solidnim dijelom) ne prelijevaju.

 

Evo usporedne tablice s odnosima kandidata nakon zadnjih anketa a prije sučeljavanja (koju smo kao polazišnu objavili i u prethodnim analizama) te mogućeg završnog odnosa nakon sučeljavanja na HRT-u (ne bude li novih potresa u ova dva posljednja dana).

 

 

Zoran Milanović je dobio nešto neodlučnih (od onih ukupnih 8% više pozicioniranih lijevo nego desno), ali je vjerojatno približno jednako i izgubio od ostalih "malih" kandidata nakon sučeljavanja, pa smo ga ostavili na istom. Kolinda Grabar-Kitarović nije ni mogla ništa dobiti sučeljavanjem, nego samo zaustaviti negativni trend (i prebaciti problem Milanoviću), dok je Miroslav Škoro mogao samo nastaviti podgrijavati euforiju rasta (što nije postigao). Zbog toga smo i njih dvoje ostavili na istim pozicijama. Preostalo je samo pitanje kako su se repozicionirali ostali kandidati i kakve mogu biti posljedice njihove konačne vidljivosti za većinu birača (što sigurno nisu imali do sučeljavanja). Neke smo odgovore sada dobili.

 

Od neopredjeljenih (oko 8%), najviše su među "malim" kandidatima izvukli: Dario Juričan, Dalija Orešković, Katarina Peović (koja može završiti i iznad Orešković, jer ima stabilnije osnovno biračko tijelo), dakle svi koje smo smjestili uz Milanovića. I u tome je bio i ostao Milanovićev problem iako se sam na sučeljavanju sasvim dobro držao, a imao je najteži zadatak od troje vodećih kandidata. Jedino je u njegovu indirektnu korist sučeljavanje odradio Miroslav Škoro. Jer da je Škoro poentirao i nastavio s euforijom, njemu bi se prelili zadnji desni neodlučni birači, zatim bi se nastavio rast izlaznosti desnog biračkog tijela njemu u korist (kao i prelijevanje od Kolinde Grabar-Kitarović), pa bi trostruka izjednačenost (na štetu Milanovića) imala solidne izglede.

 

Na sučeljavanju (ma kako on ne volio tu riječ!) Milanović izravno nije mogao doći ni do kakve bitne koristi ma kako se dobro postavio jer je ovisio o to me kako će tih svojih "pet minuta" iskoristiti Orešković, Pejović, Juričan, Pernar, pa i Kolakušić. A svi su (osim donekle posljednjeg) svoje vrijeme maksimalno kapitalizirali. I tu je i dalje u zraku problem za samog Milanovića, a ne za Grabar-Kitarović (jer iz njezina bazena nitko od navedenih ne uzima gotovo nijedan glas).

 

Zašto smo nakon sučeljavanja morali u novoj tablici ostaviti prostor širenja (gledano slijeva nadesno) Katarini Peović, Daliji Orešković, Dariju Juričanu...? Proguglajte naslove članaka u svim medijima nakon sučeljavanja, pogledajte razne izjave, ocjene..., pa na kraju i ankete u medijima o simpatijama prema kandidatima. Naravno da ankete u medijima ne koristimo kao reference za stvarne postotke i odnose, jer je riječ jednim dijelom o samim "obojenim" čitateljima određenog medija, a drugim i o navijačkim mrežama samih kandidata, ali skok "malih" kandidata koji nemaju svoje mreže na temlju kojih bi pumpali lajkove ipak pokazuje promjene u raspoloženjima čitatelja-birača. Posebno smo usporedili situacije višednevnih anketa o kandidatima prije samog sučeljavanja na HRT-u s anketama o dojmu u odnosu na samo sučeljavanje u istom mediju. Tu su razlike toliko jasne i neupitne da ih moramo uvažiti, iako ocjena dojma ne znači automatski i glas na izborima. Ankete o dojmu svakako pokazuju pojačani interes za Juričana i Orešković te anonimku Peović. A to, opet moramo ponoviti, nije dobra vijest za Zorana Milanovića. Njemu bi bilo daleko lakše da se to troje kandidata nije proslavilo.

 

 

Online medijske ankete o sučeljavanju – porast vidljivosti "malih" kandidata bez glasačkih i online anketnih bildajućih mašinerija

 

Jesu li "mali" kandidati bez stranačkih i dežurnih mašinerija zadobili određene simpatije čitatelja raznih portala? Jesu li komentari i medijski naslovi proizveli učinak vidljivosti i poželjnosti određenih "malih" kandidata (bez prejudiciranja hoće li to ujedno i rezultirati potpunom promjenom biračkih preferencija i odluka u nedjelju 22. prosinca). Evo nekih primjera internih medijskih online anketa (najprije uzimamo medije kod kojim smo našli i anketu o sučeljavanju i opću anketu).

 

Večernji list – anketa o sučeljavanju (25.519 glasova):

Kolinda Grabar-Kitarović 32,52%

Miroslav Škoro 22,40%

Zoran Milanović 17,15%

Dario Juričan 10,65%

Mislav Kolakušić 5,87%

Ivan Pernar 4,40%

Dalija Orešković 3,42%

Katarina Peović 1,42%

Dejan Kovač 1,10%

Anto Đapić 0,75%

Nedjeljko Babić 0,32%

 

Večernji list – opća anketa (rezultati, srijeda oko 19 sati):

Miroslav Škoro 39,81%

Kolinda Grabar-Kitarović 33,53%

Zoran Milanović 13,23%

Mislav Kolakušić 5,19%

Ivan Pernar 3,36%

Dario Juričan – Milan Bandić 2,49%

Dalija Orešković 0,73%

Dejan Kovač 0,66%

Katarina Peović 0,65%

Anto Đapić 0,18%

Nedjeljko Babić 0,17%

 

Među čitateljima Večernjeg lista anketno vodi Miroslav Škoro ispred Kolinde Grabar-Kitarović, dok su kandidati ljevice vrlo nisko pozicionirani (pa i sam Milanović je daleko ispod anketnog rejtinga). Dojam o kandidatima nakon sučeljavanja se znatno mijenja. Dojam o Škorinom nastupu je na dvostruko nižoj razini od potpore u općoj anketi, Grabar-Kitarović na identičnoj, a osjetno bolje su nagrađeni Zoran Milanović, Dario Juričan i Dalija Orešković (pri čemu su Juričan, Orešković i Pejović zajedno vrlo blizu Zoranu Milanoviću).

 

24 sata – anketa o sučeljavanju (67.696 glasova, srijeda oko 20 sati):

Kolinda Grabar-Kitarović 25%

Dario Juričan 19%

Zoran Milanović 18%

Miroslav Škoro 15%

Mislav Kolakušić 8%

Dalija Orešković 5%

Ivan Pernar 4%

Katarina Peović 2%

Dejan Kovač 2%

Anto Đapić 1%

Nedjeljko Babić 1%

 

24 sata – opća anketa (rezultati, srijeda oko 20 sati, 245.019 glasova):

Kolinda Grabar-Kitarović 24%

Miroslav Škoro 21%

Zoran Milanović 18%

Mislav Kolakušić 18%

Ivan Pernar 7%

Dario Juričan 5%

Dalija Orešković 2%

Dejan Kovač 2%

Katarina Peović 1%

Anto Đapić 1%

Nedjeljko Babić 1%

 

I za čitatelje 24 sata Kolinda Grabar-Kitarović je izjednačena i na općoj anketi i na sučeljavanju, kao i trećeplasirani Milanović. Znatno su lošije ocjenjeni za nastup Škoro i Kolakušić u odnosu na opću anketu, dok su Juričan i Orešković bolje ocjenjeni za sučeljavanje.

 

Novi list – anketa o sučeljavanju (rezultati, srijeda oko 20 sati, 20.270 glasova):

Kolinda Grabar-Kitarović 27%

Zoran Milanović 23%

Dario Juričan 15%

Dalija Orešković 9%

Mislav Kolakušić 7%

Miroslav Škoro 7%

Katarina Peović 5%

Ivan Pernar 3%

Dejan Kovač 2%

Anto Đapić 1%

Nedjeljko Babić 1%

 

Novi list – opća anketa (rezultati, srijeda oko 20 sati):

Zoran Milanović 28%

Mislav Kolakušić 13%

Miroslav Škoro 11%

Kolinda Grabar-Kitarović 10%

Katarina Peović 10%

Dario Juričan 9%

Dalija Orešković 6%

Ivan Pernar 4%

Dejan Kovač 2%

Anto Đapić 0%

Nedjeljko Babić 0%

 

Čitatelji Novog lista nagradili su držanje Kolinde Grabar-Kitarović, Darija Juričana i Dalije Orešković na sučeljavanju, dok je Zoran Milanović prošao čak i lošije u odnosu na njihovu opću anketu. No, na ovom se primjeru ujedno može vidjeti i nekonzistentnost u odnosu na neke druge ankete, jer je u općoj anketi Peovićka vrlo visoko, dok je dojam na sučeljavanju znatno niži (iako je kod svih drugih medija obrnuto). To nam samo pojačava svijest da se u ovim primjerima vodimo samo okvirnim trendom, ne i samim stvarnim rezultatima online anketa kao mjerodavnima.

 

Index.hr – anketa o sučeljavanju (metoda pozitivnih protiv negativnih ocjena):

Dario Juričan (22.500:4.800)

Zoran Milanović (15.400:8.200)

Mislav Kolakušić (9.700:8.600)

Dalija Orešković (8.500:7.700)

Katarina Peović (6.900:9.200)

Ivan Pernar (6.900:9.700)

Dejan Kovač (6.800:8.100)

Miroslav Škoro 5.400:13.300)

Kolinda Grabar-Kitarović (3.800-19.000)

Nedjeljko Babić (2.000:11.500)

Anto Đapić (1.200:15.000)

 

(Napomena: Index je redoslijed u tablici postavio prema negativnim ocjenama, od najmanje do najviše negativnih glasova, pa je posljednja Kolinda Grabar-Kitarović, dok smo mi uzeli redoslijed po pozitivnim ocjenama, jer je na taj način usporedivija s njihovom općom anketom gdje se daje glas – pozitivna preferencija. Ujedno napominjemo da je u toj drugoj Indexovoj anketi Kolinda Grabar-Kitarović imala u kratkom vremenu vrlo nagli skok, pa je i sam portal problematizirao upitnost takvog rezultata. Sve u svemu, mi nijednu online anketu ne uzimamo kao usporedbu s klasičnim anketama, nego samo želimo provjeriti odnose prije i poslije sučeljavanja.)

 

Index.hr – opća anketa (rezultati, srijeda oko 17 sati, 86.276 glasova):

Zoran Milanović 26%

Kolinda Grabar-Kitarović 22%

Miroslav Škoro 13%

Mislav Kolakušić 11%

Dario Juričan 10%

Ivan Pernar 5%

Dejan Kovač 3%

Dalija Orešković 2%

Katarina Peović 2%

Anto Đapić 0%

Nedjeljko Babić 0%

Neću glasati 6%

 

Zoran Milanović je vodeći u općoj anketi, dok je nakon sučeljavanja neusporedivo bolje prošao Dario Juričan. Dodatno su svoj dojam kod čitatelja Indexa popravile i Dalija Orešković i Katarina Pejović, pa opet imamo značajan signal podjele simpatija koje je u općoj anketi na lijevom spektru dominantno uzimao Milanović.

 

Slijede online ankete raznih medija vezane samo uz ocjenu sučeljavanja.

 

Jutarnji list – anketa o sučeljavanju (rezultati, srijeda oko 19 sati, 47.712 glasova):

Kolinda Grabar-Kitarović 29%

Zoran Milanović 20%

Dario Juričan 14%

Miroslav Škoro 8%

Mislav Kolakušić 7%

Dalija Orešković 7%

Ivan Pernar 4%

Katarina Peović 3%

Dejan Kovač 2%

Anto Đapić 1%

Nedjeljko Babić 1%

Nitko od navedenih 5%

 

Među čitateljima Jutarnjeg lista najbolje je prošla Kolinda Grabar-Kitarović, dok je Škoro iznimno loš u odnosu na anketni rejting. Zoran Milanović je drugi (20%), ali opet su tu i Dario Juričan i Dalija Orešković i Katarina Peović znatno iznad svojih dosadašnjih anketnih razina, a zajedno (23%) su još i bolji od Zorana Milanovića.

 

Slobodna Dalmacija – anketa o sučeljavanju (rezultati, srijeda):

Dario Juričan 23%

Zoran Milanović 21%

Kolinda Grabar-Kitarović 17%

Miroslav Škoro 12%

Mislav Kolakušić 9%

Dalija Orešković 7%

Katarina Peović 4%

Ivan Pernar 3%

Dejan Kovač 2%

Anto Đapić 1%

Nedjeljko Babić 1%

 

Čitatelji Slobodne Dalmacije najboljim u debati ocijenili su Darija Juričana, pa je i samostalno bolje ocijenjen od Zorana Milanovića (bez pribrojenih glasova Dalije Orešković i Katarine Peović). I ovdje je Škoro prošao znatno lošije od dosadašnjeg anketnog rezultata.

 

N1 televizija – anketa o sučeljavanju (rezultati, srijeda oko 20 sati, 10.401 glas):

Kolinda Grabar-Kitarović 33.28%

Zoran Milanović 25.44%

Dario Juričan12.64%

Mislav Kolakušić 7.71%

Dalija Orešković 7.48%

Katarina Peović 4.81%

Miroslav Škoro 4.4%

Ivan Pernar 2.03%

Dejan Kovač 1.26%

Anto Đapić 0.53%

Nedjeljko Babić 0.42%

 

I prema anketi N1 televizije Kolinda Grabar-Kitarović je obranila vodeću poziciju, dok je Zoran Milanović sačuvao razinu anketnog rejtinga. Iznimno lošom ocjenjena je izvedba Miroslava Škore, dok su Juričan, Orešković i Peović požnjeli znatno veće simpatije od njihova anketnog rejtinga.

 

t-portal – anketa  o sučeljavanju (rezultati srijeda oko 15 sati, 11.878 glasova):

Kolinda Grabar-Kitarović 40,3%

Zoran Milanović 18,3%

Dario Juričan 12,4%

Miroslav Škoro 12,1%

Dalija Orešković 5,3%

Mislav Kolakušić 4,8%

Katarina Peović 3,2%

Ivan Pernar 1,6%

Dejan Kovač 1,1%

Anto Đapić 0,5%

Nedjeljko Babić 0,4%

 

I među čitateljima t-portala prednost je dobila Kolinda Grabar-Kitarović. Zoran Milanović je znatno ispod svojeg anketnog rejtinga, ali ga opet može utješiti jedino loša ocjena Miroslava Škore u odnosu na njegov anketni rejting. Dario Juričan, Dalija Orešković i Katarina Peović opet su među najbolje ocijenjenim kandidatima u odnosu na dosadašnji anketni rejting.

 

Još jednom naglašavamo da se ocjene o nastupu na sučeljavanju ne mogu poistovjećivati s glasovima, ali nam mogu dati određeni signal mogućih anketnih preokreta. Ocjene kažu da bi Kolinda Grabar-Kitarović trebala do nedjelje stabilizirati svoj rejting, dok bi rast Miroslava Škore mogao biti zaustavljen (a možda i preokrenut u mali pad u odnosu na posljednje ankete). To je dobra vijest za Zorana Milanovića. S druge strane, vezano uz sučeljavanje, od "malih" su kandidata najbolje ocijenjeni kandidati koji popunjavaju prostor najbliži Zoranu Milanoviću. I mogli bi uzeti i znatno više glasova od dosad anketno "predviđenih". To je loša vijest za Zorana Milanovića.

 

 

Tko tu kome pomaže?

 

Zoran Milanović se solidno branio od opasnosti da mu lijevi protukandidati snažno zahvate u zajedničko dodirno biračko tijelo, ali val će trajati vjerojatno do nedjelje. Za njega je ključno da tada već bude podnošljivo nizak. Zanimljivo je, međutim, pratiti reakcije njegovih stranačkih i podupirućih "glasnogovornika" koji mu, u euforiji lijeve dominacije nad desnim debatnim "klubom", taktički odmažu. Uzet ćemo za primjer samo reakcije Krešimira Beljaka i Joška Klisovića.

 

Krešimir Beljak, hvaleći Zorana Milanovića da je "izdominirao" i da je "najbolji", izrijekom ocjenjuje nastupe Katarine Pejović "odličnim" i Dalije Orešković "dobrim".

 

Saborski zastupnik SDP-a Joško Klisović komentirao je sučeljavanje i ustvrdio kako su prema njemu lijevi kandidati dominirali nad desnim. - Zaključak sučeljavanja: Ljevica potpuno izdominirala nad desnicom. Argumentiranost, artikuliranost, komunikativnost, jasnoća stavova, etičnost, javni interes... Hoće li se ova dominacija pretočiti u glasove birača? - naveo je Klisović.“ (Večernji list, 18. prosinca 2019.)

 

O ovakvim javnim porukama svojih "pomagača" (i proslavama pobjede "ljevice" nad "desnicom") treba razmišljati Milanovićev stožer. U utakmici koja se igra samo jedan-na-jedan (i tako jedanaest puta) kolektivni rezultat ne postoji, kao što ni samo spominjanje svjetonazorski najbližih kandidata kao "odličnih" ne pomaže onome za koga tvrdiš da je "najbolji". Nije se igrala kolektivna utakmica "lijevih" protiv "desnih", nego individualna borba za svaki glas, a u toj borbi veći ti je problem dobra igra tebi svjetonazorski i programski najbližeg, nego najdaljeg! A Klisović i Beljak, umjesto da lukavo pohvale "respektabilan" nastup veterana Đapića (uz ono klasično "iako se ne slažem s njegovim stajalištima") u kojem "eto" još ima političkog erosa (čime bi diskretno u dodatni problem stavili vjerojatno Škoru, makar za dijelić postotka), oni hvale "svoju" stranu (nesvjesno i potpuno taktički pogrešno!) na moguću štetu – Milanovića!

 

Beljak, Klisović i svi drugi koji su (valjda) Milanovićevi navijači, ne smiju ni imenom ni generalizacijom pružati prostor i vidljivost ostalim kandidatima centra ni ljevice, nego svaku svoju izjavu završavati pohvalom isključivo i samo Milanovića. Ako mu uopće žele pomoći. Naravno, govorimo isključivo o taktičkoj igri timova, a ne i sadržajnoj nekorektnosti prema drugom. Pohvalu svima koji su se kandidirali i sučelili (osim Škori i Kovaču) može (čak i javno!) dati Kolinda Grabar-Kitarović, kao i razni "izvori" iz HDZ-a (jer ona time ne gubi glasove, nego ih eventualno gubi Milanović). Škorin tim ne smije nikogas druge strane javno hvaliti jer se on nije držao dobro.

 

Dario Juričan, Dalija Orešković i Katarina Peović više su puta u hrvatskoj javnosti spomenuti u posljednjih 48 sati negoli u cjelokupnom svojem političkom životu. A to automatski znači da će osvojiti i više glasova, nego što bi uzeli da nije bilo sučeljavanja. I naravno da na tu svoju javnu vidljivost i na svoje glasove imaju pravo. Zato sada otvorenost medijskog prostora trebaju maksimalno kapitalizirati.

 

Ali glasovi svakog pojedinog kandidata ne spajaju se s glasovima nijednog drugog bliskog u nekoj kumulativnoj nadmoći jedne strane nad drugom. Štoviše, u utakmici u kojoj pobjeđuje samo jedan (a samo dva kandidata ulaze u eventualni drugi krug), kandidatu su veći su problem glasovi podijeljeni unutar njegova bazena, negoli homogenizirani u onom drugom.

 

 

Dodatak

 

U međuvremenu smo dobili i zadnju anketu prije samih izbora. Promocija plus je provela anketu HRejting za HRT između 13. i 17. prosinca, pa njome nije obuhvaćeno sučeljavanje kandidata. Zbog toga nam je za ovaj članak čak i korisnija, jer je možemo testirati u odnosu na prethodne ankete u kojima je Miroslav Škoro ostvario nagli rast. Evo rezultata:

 

Kolinda Grabar Kitarović 28,3% (-0,66%)

Zoran Milanović 26,6% (+0,20%)

Miroslav Škoro 20,7% (+3,09%)

Mislav Kolakušić 7,6% (-4,55%)

Ivan Pernar 2,8% (+0,78%)

Dejan Kovač 2,6% (+0,20%)

Dalija Orešković 2,4% (+0,08%)

Dario Juričan 1,5% (+0,97%)

Katarina Peović 0,9% (+0,60%)

Anto Đapić 0,4% (+0,01%)

Nedjeljko Babić 0,4% (+0,35%)

neodlučni 5,9% (-0,90%).

 

Da nije bilo sučeljavanja i posljedica koje je ono vjerojatno ostavilo, mogli bismo govoriti o neizvjesnosti u granicama europarlamentarnog "crnog labuda". Da je na sučeljevanju Miroslav Škoro zasjenio Kolindu Grabar-Kitarović (izravno) i Zorana Milanovića (usputno), čekala bi nas "užarena" nedjelja. Da je Škoro bio samo solidan, a Kolinda Grabar-Kitarović da nas je zasipala gafovima (pa i da su dva ključna protukandidata cijelo sučeljavanje utemeljili na zahtjevanju odgovora o "korupciji u službama") imali bismo "vruću" nedjelju. Zbog slabog Škorinog nastupa sada je ipak teško očekivati da se trend njegova rasta i nastavi, pa čak i ubrza. Stoga se trojni susret na oko 25% sada čini gotovo nevjerojatnim. Takav scenarij, iako malo vjerojatan, nazvali smo "crnim labudom" asocirajući na baš toliko postotnih bodova koliko ih se na dan europarlamentarnih izbora s HDZ-ovog anketnog rejtinga preselilo Ruži Tomašić. Ipak, teško je očekivati da se taj scenarij HDZ-u dogodi dvaput zaredom.

 

Razložno je zaključiti da su i Grabar-Kitarović i Škoro, svaki na svojim, ipak brojčano udaljenim rejtinzima ušli u stagnaciju (ona zaustavila lagani kontinuirani pad, a on nagli rast). Imamo li na umu sve navedeno, kao i bolji rejting Grabar-Kitarović u terenskim anketama, negoli onima vođenima telefonskim putem te bonus hrvatskih državljana u inozemstvu koji ne ulaze u ankete, njezina nedjeljna relativna pobjeda nam se čini najizglednijim scenarijem. U odnosu na posljednji preddebatni uzorak HRejtinga, izgledan je Juričanov rast. Iako su njegovi novi glasovi pomalo iz bazena dotad prilično sigurnih glasova Mislava Kolakušića i Ivana Pernara, a svakako i onih koji gotovo uopće ne idu na izbore, te neodlučnih, ključno je pitanje koliko rubnih birača "na privremenom anketnom radu" kod Zorana Milanovića sada bira Juričana. Pa time i utječe na Milanovićev nedjeljnji rezultat. Jednako tako (ili još i više), hoće li i povećana vidljivost i (u očima tog biračkog tijela) uvjerljivo odrađeni nastupi Dalije Orešković i Katarine Peović polučiti glasačkim simpatijama birača s ljevice za svaku od njih i, ključno, hoće li sve to i koliko utjecati na rezultat Zorana Milanovića? Koliko će Škoro u inozemstvu osvojiti više glasova od Milanovića (a bit će ih znatno više) i hoće li primjerice Glasnovićevih više od 5 tisuća birača iz 2016. biti za Škoru? Zbog svega toga (premda su zbog podbačaja na sučeljavanju Škorine dionice nešto slabije negoli dotad), ipak ostaje otvorenom borba za drugo mjesto. Milanovićev minimum glasova na temelju svih anketa postavili smo još prije sučeljavanja na 22%, a maksimum na 26%. Škorin anketni maksimum u jednoj je anketi dosegnuo 23%. Hoće li se Zoranu Milanoviću dogoditi dvostruki peh u nedjelju – da mu probuđeni "mali" kandidati limitiraju glasove na njegovom donjem anketnom pragu (22-23%), a da se Miroslav Škoro barem zadrži na svojem anketnom maksimumu od 22-23%. Hoće li se njih dvojica u nedjelju susresti na 22-23%? Taj smo scenarij ironično nazvali "pobjedom ljevice" na štetu vodećeg lijevog kandidata, jer to za Zorana Milanovića može značiti gubitak drugoga kruga.

 

Za neizvjesnu nedjelju stoga se mogu pobrinuti upravo "mali kandidati". Sada znatno više oni, nego Škoro, mogu utakmicu učiniti zanimljivom.

 

 

Kiša, "produženi vikend" spojen s Božićem uz moguće pečenje kolača, predbožićni šoping... ili jednostavno protestna reakcija (na oba biračka pola) na sve što se doživljava kao mainstream političke "već viđenosti", u tim malim rasponima glasova mogu učiniti svoje. Zato, iako se čini da je rezultat i redoslijed prilično izvjestan (1. Kolinda Grabar-Kitarović, 2. Zoran Milanović, 3. Miroslav Škoro...), nismo baš sigurni da bi se mnogi na njega rastrošno kladili.