logo Naslovna
naslov
KOMENTARI, ANALIZE, ČLANCI
: BP - : 15.12.2019.

Klauški, Macan, Ćapeta, Špoljar, Škegro


 

Temom promjena i prilagođavanja predizbornih taktika zbog potencijalne izjednačenosti troje vodećih kandidata pozabavili su se i drugi politički analitičari, komentatori i novinari. Izdvojili smo nekoliko komentara i analiza.

 

Milanovićevu najavu okretanja vlastitim biračima, umjesto svađe s desnim kandidatima, zanimljivo je ironizirao (ili se samo sasvim iskreno čudio?) Tomislav Klauški:

 

"Nakon što se zahuktao u obračunima s Kolindom i Plenkovićem, Milanović je shvatio da time samo otvara prostor Miroslavu Škori od kojeg, prema anketama, još uvjerljivije gubi u drugom krugu.

I još važnije, ovakvim angažmanom sudjeluje u mobiliziranju desnog biračkog tijela, dok se na ljevici njegovi birači pretvaraju u pasivne promatrače prljave i prizemne kampanje.

Sada bi ih Milanović trebao motivirati. Što bi tu, opet pitamo, moglo poći po krivu?

Kad god se Milanović u prošlosti obraćao ljevici, doživio je karambol. Ono što je trebalo biti normalno, pretvorilo se u nenormalno".

 

Tomislav Klauški – "Smrdi na katastrofu. Milanović se opet okreće svojim biračima", 24 sata, 11. prosinca 2019.

 

 

 

Promjenu u kampanji Zorana Milanovića, uz oprez prema drugim kandidatima ljevice i centra, analizirao je i Krešimir Macan, najavljujući žestoko finale kampanje. Macanov komentar donosi tportal.hr:

 

"Smatra da najjači kandidat ljevice mora smanjiti broj glasova koji bi se mogli raspršiti na ostale kandidate s lijevog spektra.

'Mora smanjiti glasove Daliji Orešković i drugima na tom spektru jer mu o jedan posto glasova može ovisiti prolazak u drugi krug. On mora ići s kampanjom: Glas za Daliju je glas za HDZ, za nenormalnu Hrvatsku. Mora pritom objasniti da nije da ima nešto protiv nje, no da je on jedini kandidat ljevice koji može doći do drugog kruga', objašnjava".

 

"Ovo što smo do sada vidjeli je ništa: Izvlači se teško naoružanje, presudit će lukava taktika. Evo i koja", tportal.hr, 11. prosinca 2019.

 

 

 

Međusobnim odnosima i utjecajima troje vedećih kandidata na kampanje jedno drugog, razmatra i Frane Ćapeta. Posebno se osvrće na Milanovića:

 

"Njemu drugi krug nije nimalo siguran, posebno jer su mu se na onom, ajmo ga nazvati, lijevo-liberalnom (što god to značilo) boku pojavili Juričan, Orešković i Peović. Nitko od njih neće pobijediti, ali bi svatko mogao uzeti po postotak ili dva - sasvim dovoljno da Milanovića ostave bez drugog kruga. To su problemi kojima bi se on trebao baviti, samo što će on do pet popodne još 30-ak puta komentirati Kolindu."

 

Frane Ćapeta – "Milanović si naprosto ne može pomoći", Index.hr, 12. prosinca 2019.

 

 

 

Odnosom između Kolinde Grabar-Kitarović (zapravo HDZ-a) i Miroslava Škore, i njihovom međusobnom prilagodbom kampanje, pozabavio se novinar Marko Špoljar u Jutarnjem listu, oslanjajući se i na informacije iz samog HDZ-a:

 

"Prvo, to nas je protreslo. Drugo, taj njegov poziv našim biračima u kojem se predstavio Tuđmanom i pravim HDZ-ovcem, bio je preambiciozan i preuranjen. Da je to rekao tri dana prije izbora bilo bi jako opasno... Ovako se već ispuhao efekt koji je tim govorom postigao. Pa vidite da sad i Škoro mora mijenjati taktiku. Shvatio je da je na desnici uzeo sve što se može, ali da mu to nije dovoljno za pobjedu, pa je počeo pecati i centrističke glasove. Sad govori da politiku treba van iz Crkve, da je Hrvatska sekularna država... - kaže naš izvor."

 

"HDZ ZBOG ŠKORINE OFENZIVE MIJENJA KOLINDINU TAKTIKU 'Njegov govor u Lisinskom bio je prekretnica i veliko upozorenje, nakon toga smo se presložili'", Jutarnji list, 14. prosinca 2019.

 

 

 

Sve je više glasova koji upozoravaju na problematičnost i disfunkcionalnost cijelog političkog sustava, izbornog zakonodavstva, cjelokupne "arhitekture vlasti", kako smo to već napominjali. Kampanja koja se vodi oko svih, samo ne oko pitanja iz područja ovlasti samog predsjednika države, dodatno podgrijava potrebu otvaranja takvih tema. U ovom trenutku, bez ikakve ambicije da ulazimo u raspravu o meritumu (nadamo se da će vrlo brzo – čim se početkom sljedeće godine pokrene kampanja za parlamentarne izbore – upravo takve teme doći na dnevni red), ukazujemo na jednu takvu kolumnu na portalu Direktno, koju potpisuje Borislav Škegro:

 

"Tužno je ovih dana gledati kako predsjednički kandidati, ne svojom krivicom, sami od sebe prave budale glumatajući nekakvu ozbiljnost i aktivnost u rješavanju najrazličitijih problema, a dobro znaju da ništa ne mogu riješiti. Nemojte im stoga zamjeriti ''ispade'', ili ''bisere'' – i vi biste ih radili da ste u njihovoj poziciji. Uostalom, upravo to vam govori i bivši predsjednik Ivo Josipović. Referirajući se na posljednje izbore u kojima je izgubio, između ostalog kaže: 'Ja sam tada izašao sa sveobuhvatnim programom suštinskih reformi… Nisam tada imao ni podršku svoje stranke za te promjene, a ni medije to nije previše zanimalo. Bio sam im dosadan…'. I izgubio je.

Kao što će izgubiti svaki kandidat s ozbiljnim programom, bez podrške neke velike stranke i dobrog dijela medija. Sustav ne dopušta ozbiljne programe, bez obzira tko ih promovirao. I zato treba otvoreno reći – takav sustav treba hitno i iz temelja mijenjati!"

 

Borislav Škegro – "Prijedlog za prvu predsjedničku inicijativu", Direktno, 13. prosinca 2019.